AMD εναντίον Intel: Ποιο είναι για εσάς

Το πιο έντονο επιχείρημα στον πλανήτη όσον αφορά τους υπολογιστές και την τεχνολογία είναι η AMD έναντι των επεξεργαστών Intel και οι λάτρεις των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο κάνουν ό, τι μπορούν για να κάνουν μια διεξοδική έρευνα πριν πραγματοποιήσουν την αγορά τους. Ενώ μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πηγαίνουν με έναν προ-κατασκευασμένο φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή, οι λάτρεις της περιπέτειας θέλουν να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα από την αρχή.

Όταν επιλέγετε τη δυσκολότερη, αλλά την πιο ικανοποιητική διαδρομή, πρέπει να επιλέξετε τα πάντα από το πλαίσιο CPU έως τον επεξεργαστή, τη μητρική πλακέτα, τον τύπο RAM και την κάρτα γραφικών. Δεν υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει κάποιος πόλεμος στο fanboy εδώ, αλλά ο οδηγός για την AMD εναντίον της Intel: Ποιος είναι για εσάς θα εξερευνήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο αυτών εμπορικών σημάτων.

Η Intel προωθεί σταθερά το όριό της, παρέχοντας λιγότερους πυρήνες αλλά βελτιωμένη ταχύτητα ρολογιού. Από την άλλη πλευρά, οι φιλικοί προς τον προϋπολογισμό επεξεργαστές AMD έχουν αυξήσει δραστικά τον πυρήνα τους. Τα πράγματα δεν μου άρεσαν πάντα, αλλά με τους επεξεργαστές της AMD Ryzen και Intel's Coffee Lake, ο ανταγωνισμός έχει θερμανθεί όπως ποτέ άλλοτε. Η σύγκριση θα διερευνήσει αυτά τα chipset σε διαφορετικό σενάριο χρήσης και θα εξηγήσει τι είναι κατάλληλο και πού παρασύρονται, ώστε να μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

AMD εναντίον Intel

Προϋπολογισμός / Τιμή - Αξία για τα χρήματά σας

Το επιχείρημα μπορεί να συνεχιστεί όλη την ημέρα, αλλά ο προϋπολογισμός σας θα καθορίσει τι μπορείτε να αγοράσετε. Οι περισσότεροι αγοραστές αναζητούν την καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής. Η αναλογία τιμής / απόδοσης τελικά κερδίζει, γι 'αυτό πρέπει να εστιάσετε στον μέγιστο προϋπολογισμό που μπορείτε να ξοδέψετε στον επεξεργαστή σας.

Οι επεξεργαστές αρχικού επιπέδου είναι πραγματικά ανταγωνιστικοί αυτές τις μέρες τόσο από την AMD όσο και από την Intel, αλλά ο τελευταίος τείνει να αφαιρεί μερικές εκπληκτικές δυνατότητες όταν αγοράζετε τις φθηνότερες εκδόσεις τους. Η σειρά Pentium G4560 και άλλες επετειακές εκδόσεις Pentium που κυκλοφόρησαν πρόσφατα είναι πολύ φθηνές, κάτω από 70 $, ενώ το επίπεδο εισόδου της AMD ξεκινά περίπου 100 $. Η σειρά Pentium είναι εξαιρετικά περιορισμένη όσον αφορά την απόδοση, αλλά η Intel σάς επιτρέπει να κάνετε overclock τους επεξεργαστές τους για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους.

Το μεσαίο επίπεδο κυριαρχείται για άλλη μια φορά από την AMD καθώς πωλούν τους περισσότερους από τους επεξεργαστές τους σε φθηνότερη τιμή σε σύγκριση με τους επεξεργαστές Intel i5. Η νεότερη γκάμα επεξεργαστών Ryzen 5 της εταιρείας προσφέρει 4 ή 6 πυρήνες σε προσιτές τιμές περίπου 200 $, ενώ οι επεξεργαστές της σειράς Intel K μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 350 $ αν ψάχνετε για τις κορυφαίες παραλλαγές στο μέσο επίπεδο.

Οι κορυφαίοι επεξεργαστές γραμμής από την Intel στη σειρά i7 είναι σχετικά ακριβοί σε σύγκριση με τον AMD Ryzen 7, ο οποίος είναι κάτω των 350 $. Ενώ η τιμολόγηση σε διαφορετικές περιοχές μπορεί να ποικίλλει, η διαφορά τιμής θα είναι η ίδια και αν ψάχνετε για την υψηλότερη αξία για τα χρήματά σας, πρέπει να πάτε για τον επεξεργαστή AMD καθώς προσφέρει σε κάθε μέτωπο. Ο αριθμός των πυρήνων είναι ασθενέστερος σε σύγκριση με την Intel, αλλά η νέα αρχιτεκτονική της εταιρείας Ryzen το αντισταθμίζει παρέχοντας τη φθηνότερη, πολυπύρηνη απόδοση που θα μπορούσατε να πάρετε, κάτι που διαφορετικά δεν είναι δυνατό με την Intel.

Νικητής - AMD

Gaming - Η καλύτερη πιστότητα FPS και γραφικών

Ο κόσμος των τυχερών παιχνιδιών είναι μια μικτή τσάντα, ειδικά σε μια εποχή που οι κάρτες γραφικών AMD και Nvidia ανταγωνίζονται για υπεροχή στο χώρο. Εάν δεν το έχετε συναντήσει ακόμη, γνωρίζετε ότι τόσο οι τρέχουσες γενικές κονσόλες Xbox One όσο και το PlayStation 4 τροφοδοτούνται από chipset AMD. Δεν σημαίνει ότι είναι οι καλύτεροι επεξεργαστές για gaming, αλλά όταν πρόκειται για την παροχή ενός chipset all-in-one όπου δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια αποκλειστική GPU, είναι η πιο σοφή επιλογή, γι 'αυτό η Sony και η Microsoft έχουν επιλέξει το ίδιο.

Η Intel είναι σχετικά ισχυρή στη ζώνη τυχερών παιχνιδιών, ειδικά αν είστε αφοσιωμένος λάτρεις του παιχνιδιού που επενδύει σε μια GPU. Τα περισσότερα μοντέρνα παιχνίδια όπως το Battlefield V, το Hitman ή το Call of Duty Black Ops III έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούν πολλαπλούς πυρήνες. Αυτά τα παιχνίδια έχουν ευνοήσει το AMD με τρόπο που μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα. Η εταιρεία είχε επίσης αποκλειστικά συμβόλαια με ορισμένα παιχνίδια όπως το Battlefield για την παροχή καλύτερων ρυθμών καρέ και συνολικής απόδοσης.

Το καλύτερο μέρος τελειώνει εκεί επειδή οι επεξεργαστές Intel στο σύνολό τους θεωρούνται οι καλύτεροι για όλους τους τύπους παιχνιδιών. Είτε απαιτούν τίτλους όπως το Total War, τα παιχνίδια πρώτου προσώπου ή τα παιχνίδια ενός παίκτη, όπως η σειρά Tomb Raider, πρόσφατες δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι η Intel προσφέρει τουλάχιστον 10 fps περισσότερο από την AMD, κάτι που αποτελεί σημαντικό άλμα για τους περισσότερους παίκτες. Οι δοκιμές διεξήχθησαν με βάση κάρτες Nvidia και AMD αλλά τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

Η σύγκριση δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή η Intel συνεργάστηκε πρόσφατα με την AMD για να ενσωματώσει τους επεξεργαστές γραφικών τους στα chipset τους. Η συνεργασία τους επέτρεψε να φτιάξουν λεπτούς και ισχυρότερους φορητούς υπολογιστές που αναμένεται να γίνουν ο κανόνας τους επόμενους μήνες. Ενώ η AMD αποφασίζει για άλλη μια φορά αν ψάχνετε για έναν οικονομικό μηχάνημα τυχερού παιχνιδιού για MOBA ή FPS, η Intel είναι εξαιρετικά ισχυρή για gaming, αλλά θα πρέπει να επενδύσετε σε μια κάρτα γραφικών.

Νικητής - Intel

Overclocking - Προώθηση του ορίου του

Το overclocking δεν είναι για όλους. Περίοδος. Εκτός αν είστε λάτρεις του υπολογιστή, δεν θα το σκεφτόσασταν αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να καταστρέψουν τους επεξεργαστές τους ή να ακυρώσουν την εγγύηση ωθώντας την πάρα πολύ. Τόσο η Intel όσο και η AMD προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο που σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό που διαθέτει το chipset.

Όταν πηγαίνετε για επεξεργαστές Intel i5 ή i7, πιθανότατα θα συναντήσετε τον όρο K που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσετε ότι αυτοί οι επεξεργαστές αποστέλλονται ξεκλείδωτοι. Με μια συμβατή μητρική πλακέτα, πιθανότατα μπορείτε να προωθήσετε έναν απλό επεξεργαστή 3,5 GHz μέχρι τα 4 GHz και ίσως ακόμη περισσότερο εάν το επιτρέπει η εγκατάσταση ψύξης. Αυτό οδηγεί σε επιπλέον αγορές, όπως μια λύση ψύξης υγρού από την Corsair ή άλλες μάρκες για την αντιστάθμιση του επεξεργαστή υπερθέρμανσης.

Στο παρελθόν και τώρα, η AMD ήταν πολύ καλή στο να επιτρέπει στους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο των επεξεργαστών τους για να αρμέξουν τις καλύτερες επιδόσεις τους. Εάν επιλέγετε έναν υπολογιστή Ryzen, μπορείτε να πάτε για τη σειρά X στα Ryzen 3, 5 και 7, τα οποία είναι όλα ισοδύναμα με τους επεξεργαστές Intel K. Δεν υπάρχει έλεγχος τιμών σε αυτά τα προϊόντα, επειδή μπορείτε να βρείτε κάτι τόσο χαμηλό όσο 120 $, καθώς υπάρχουν φιλικοί επεξεργαστές εισόδου σε επίπεδο overclocking και από τις δύο εταιρείες.

Λάβετε υπόψη ότι η υπερθέρμανση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και η υπερβολική πίεση μπορεί να απενεργοποιήσει αυτόματα τον επεξεργαστή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημιά. Στις τελευταίες κυκλοφορίες, η AMD αποκάλυψε τους εξαιρετικά ισχυρούς υπολογιστές Thread-ripper που ανταγωνίζονται τους επεξεργαστές Intel i9. Πηγαίνουν κατευθυντικά όσον αφορά την απόδοση και αυτό είναι σίγουρα ένας τομέας όπου το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ισοπαλία.

Νικητής - ισοπαλία

Απόδοση βίντεο - Το σημείο όπου βοηθούν περισσότεροι πυρήνες

Οι πιο εντατικές εφαρμογές, ειδικά αυτές όπως η επεξεργασία εκατοντάδων σελίδων φύλλων excel, η απόδοση μεγάλων αρχείων βίντεο και η αποσυμπίεση αρχείων RAR μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα από έναν επεξεργαστή AMD. Η Intel εστιάζει έντονα στο να κάνει τις δυνατότητές τους όπως η υπερπαραγωγή και η ταχύτητα του ρολογιού ταχύτερη, ενώ ο ανταγωνιστής τους υπερέχει στο να καταστήσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό πυρήνων σε έναν μόνο επεξεργαστή.

Οι επαγγελματίες μπορεί να έχουν μια απαίτηση όπου κάνουν πολλά βίντεο rendering, επεξεργάζονται γραφικά λογισμικού όπως το 3DS Max και το Maya, τα οποία καταναλώνουν πυρήνες σαν οτιδήποτε. Σε αυτό το σενάριο, ο συντελεστής του προϋπολογισμού έρχεται και πάλι στην εικόνα, καθώς οποιοσδήποτε επαγγελματίας στούντιο ή ένας μεμονωμένος καλλιτέχνης μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει AMD επειδή είναι πιο οικονομικά αποδοτικό.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα Ryzen Thread-ripper 1950X για 999 $, το οποίο είναι εξαιρετικά φθηνό, σε σύγκριση με το πόσο απαιτεί η Intel για τους επεξεργαστές τους. Το αντίστοιχο είναι τα τσιπ πυρήνα Intel i9 που φτάνουν μέχρι τα 1.999 $ για απόδοση βίντεο. Οι επεξεργαστές τους προσφέρουν περισσότερους πυρήνες, είναι πιο αποδοτικοί μακροπρόθεσμα, αλλά το κόστος εγκατάστασης ενός υπολογιστή αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να είναι μια δαπανηρή υπόθεση.

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα ψυγείο που να είναι τουλάχιστον 120 $ περίπου για να διατηρήσετε αυτά τα ισχυρά chipsets σε καλή θερμοκρασία. Το κάτω άκρο είναι και πάλι μια ισχυρή κλήση για AMD, καθώς ακόμη και το Ryzen 5 ή 7 μπορεί να κάνει καλύτερη απόδοση βίντεο λόγω περισσότερων πυρήνων. Αποτελεί καθαρά μια συζήτηση μεταξύ προϋπολογισμού και απόδοσης, επειδή εάν το επιτρέπει το πορτοφόλι σας, μπορείτε να σκεφτείτε να πάρετε το υψηλότερο i9 της Intel για να έχετε τη μεγαλύτερη απόδοση. αν όχι υπάρχει AMD.

Νικητής - AMD

Διαθεσιμότητα και συμβατότητα - Η υποστήριξη MOBO είναι σημαντική

Η AMD εναντίον της Intel - ποια είναι η συζήτησή σας συνεχίζεται καθώς φτάνουμε στο σημείο όπου είναι απαραίτητο να έχουμε μια αξιοπρεπή λύση ψύξης και μια μητρική πλακέτα για να ολοκληρώσετε τη ρύθμισή σας. Ο παράγοντας διαθεσιμότητας είναι ένας τεράστιος επηρεαστής, επειδή, στις περισσότερες χώρες, πιθανότατα θα βρείτε περισσότερες επιλογές επεξεργαστή Intel από την AMD λόγω της έλλειψης δημοτικότητας μεταξύ των αγοραστών. Η εταιρεία ξοδεύει επίσης πολλά στον προϋπολογισμό μάρκετινγκ σε διαφημίσεις και προσφορές στις οποίες δεν επικεντρώνεται η AMD.

Πρέπει να αντιστοιχίσετε τη μητρική πλακέτα σας με την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή εκεί έξω, ειδικά αν έχετε σχέδια να κάνετε overclock την επιλογή του επεξεργαστή σας. Θα συναντήσετε ένα άλλο μειονέκτημα σε αυτό το σημείο, επειδή ακόμη και δημοφιλείς εταιρείες όπως η MSI, η Asus και η Gigabyte κάνουν μικρότερο αριθμό μητρικών καρτών για AMD σε σύγκριση με την Intel. Παρέχουν μητρικές κάρτες σε διαφορετικά σημεία τιμών, αλλά η διαθέσιμη επιλογή είναι αρκετά περιορισμένη.

Βάσει της τοποθεσίας σας, ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα όσον αφορά την εύρεση υπηρεσίας ή κέντρου εγγύησης για το chipset AMD. Η Intel, ωστόσο, έχει παγκόσμια παρουσία και παρέχει καλύτερη υποστήριξη πελατών, καθιστώντας ευκολότερη την αντικατάσταση, εάν απαιτείται. Παρά όλα αυτά τα μειονεκτήματα, η AMD κατάφερε να καλύψει πρόσφατα τα προϊόντα Ryzen με καλύτερη προσφορά. Δεν είναι παράνομη διαπραγμάτευση εάν έχετε αποφασίσει να πάτε με την AMD για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας, καθώς μπορείτε να αγοράσετε από κάποιο κατάστημα ή ακόμα και να το εισαγάγετε μέσω του Newegg.

Νικητής - Intel

Everyday Computing - Μια εύκολη λύση

Είτε πρόκειται για i3 είτε Ryzen 5, μπορείτε πραγματικά να πάρετε οποιονδήποτε επεξεργαστή για καθημερινή υπολογιστική εργασία, όπως περιήγηση στο διαδίκτυο, παρακολούθηση ταινιών και περιστασιακά παιχνίδια με Counter-Strike ή Dota 2. Κάθε χρήστης θα περίμενε ότι τα προγράμματα περιήγησής τους θα είναι γρήγορα όταν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο , κρατήστε ανοιχτές πολλές καρτέλες χωρίς επιβράδυνση και μπορείτε να παρακολουθείτε ταινίες 4K χωρίς καθυστέρηση ή λόξυγκας.

Κάθε πτυχή θα ικανοποιηθεί και από τους δύο επεξεργαστές, αλλά αν θέλετε να παίξετε με έναν προϋπολογισμό, οι επεξεργαστές APU από την AMD Ryzen είναι μια φανταστική επιλογή με έναν προϋπολογισμό. Με περισσότερα νήματα, η Intel υπερέχει που σας επιτρέπει να κάνετε την καθημερινή σας εργασία εύκολα, ενώ ο Ryzen κάνει το ίδιο με πολλούς πυρήνες για να διαλέξετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα μπορέσετε να πείτε τη διαφορά μεταξύ ενός επεξεργαστή i5 και του Ryzen 5 κατά τη διάρκεια της καθημερινής χρήσης. Μπορεί να επιβραδυνθούν σε ορισμένες εργασίες, ενώ το ένα μπορεί να είναι πιο γρήγορο από το άλλο κατά τη διάρκεια ορισμένων εργασιών, αλλά η βαθιά διερεύνηση δεν θα βοηθήσει πολύ. Εάν θέλετε μια εμπειρία χωρίς προβλήματα για καθημερινή χρήση, πηγαίνετε με οποιονδήποτε επεξεργαστή, αλλά εάν το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στις κάρτες σας, επιλέξτε τον επεξεργαστή APU.

Νικητής - ισοπαλία

Η μεγάλη ετυμηγορία

Στο παρελθόν, η σκηνή ήταν αρκετά διαφορετική, καθώς η Intel κυριαρχούσε στη σκηνή με πιο ισχυρούς επεξεργαστές, ενώ οι επεξεργαστές FX από την AMD έφτασαν πολύ από την άποψη της απόδοσης. Έγιναν εξίσου ανταγωνιστικοί από τότε που κυκλοφόρησε ο Ryzen και ο Thread-ripper πήρε τον αγώνα απευθείας στους επεξεργαστές Intel Core i9.

Για τον οικονομικό παίκτη, το AMD είναι μια καταπληκτική επιλογή και είναι επίσης μια βιώσιμη επιλογή για απόδοση βίντεο και άλλους επεξεργαστές που απαιτούν τη χρήση όλων των πυρήνων που διατίθενται σε μια CPU. Η Intel είναι μια ολοκληρωμένη τεχνολογία, είτε πρόκειται για gaming, απόδοση είτε ανοιχτές δύο δωδεκάδες καρτέλες ταυτόχρονα ενώ κάνετε την έρευνά σας στο διαδίκτυο.

Αν σας αρέσει να προσαρμόζετε τον υπολογιστή σας με διαφορετικές μητρικές και ψυχρότερες επιλογές, η Intel θα σας ικανοποιήσει καλύτερα, ενώ η AMD διαθέτει μοναδικές δυνατότητες στο MOBO που προσφέρονται από τους κατασκευαστές. Το AMD εναντίον της Intel - ποιο είναι για εσάς εξαρτάται αποκλειστικά από το σενάριο χρήσης, τον προϋπολογισμό και την απόδοση που θα περιμένατε από τον υπολογιστή σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found