Το μικρόφωνο των Windows 10 δεν λειτουργεί - Πώς να το διορθώσετε

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν το μικρόφωνο των Windows 10 να σταματήσει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την ακατάλληλη εγκατάσταση ορισμένων προγραμμάτων οδήγησης μετά από μια ενημέρωση συστήματος. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν απενεργοποιήσετε κατά λάθος ορισμένες από τις δυνατότητες του μικροφώνου του παραθύρου.

Ένα μικρόφωνο μπορεί επίσης να σταματήσει να λειτουργεί ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας υλικού και σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος για να το διορθώσετε είναι να μεταφέρετε τον υπολογιστή σας σε έναν επαγγελματία τεχνικό. Αλλά πριν φτάσετε σε αυτό, σκεφτείτε να δοκιμάσετε τις μεθόδους που αναφέρονται παρακάτω.

Δείτε επίσης: Η γραμμή εργασιών των Windows 10 δεν λειτουργεί - πώς να το διορθώσετε

Μέθοδος 1: Αντιμετώπιση προβλημάτων ήχου

Αυτό είναι πιθανώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το μικρόφωνο ή το ηχοσύστημα. Πριν προσπαθήσετε να διορθώσετε τον υπολογιστή σας, δώστε του την ευκαιρία να διορθωθεί.

Ο υπολογιστής σας έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αυτοδιαγνωστεί και να εντοπίσει τυχόν υποκείμενα προβλήματα που ενδέχεται να παρεμποδίζουν τις κανονικές λειτουργίες του. Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορεί επίσης να διορθωθεί σε περίπτωση που εντοπιστεί σφάλμα κατά τη διαγνωστική σάρωση.

Το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων είναι ένα ενσωματωμένο εργαλείο, ώστε να μπορείτε να το εκτελέσετε εύκολα κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο ήχου στη γραμμή εργασιών. Θα εμφανιστεί ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο και από εκεί κάντε κλικ στο "Αντιμετώπιση προβλημάτων ήχου".

Το εργαλείο θα κάνει σάρωση ολόκληρου του συστήματος και εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, θα προτείνει τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Μέθοδος 2: Βεβαιωθείτε ότι το μικρόφωνο είναι ενεργοποιημένο στις ρυθμίσεις των Windows 10

Όπως ανέφερα νωρίτερα, κατά καιρούς μπορείτε να απενεργοποιήσετε κατά λάθος ορισμένες από τις λειτουργίες του μικροφώνου σας. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του παραθύρου του μικροφώνου.

Για να το κάνετε, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Πατήστε Win + I, Αυτό θα σας μεταφέρει στις Ρυθμίσεις.
 • Κάντε κλικ στο Απόρρητο και μετά κάντε κλικ στο Μικρόφωνο.

 • Κάντε κλικ στο Ενεργοποίηση εάν διαπιστώσετε ότι το μικρόφωνο είναι απενεργοποιημένο.

Από εδώ μπορείτε επίσης να επιλέξετε τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνό σας, οπότε αν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή που εξαρτάται από το μικρόφωνο όπως το Skype είναι απενεργοποιημένη, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε.

Μέθοδος 3: Ελέγξτε το πρόγραμμα οδήγησης μικροφώνου στα Windows 10

Εάν ενημερώσατε πρόσφατα τα Windows σας και μετά την ενημέρωση, το μικρόφωνό σας σταμάτησε να λειτουργεί, τότε μπορεί να είναι πρόβλημα προγράμματος οδήγησης.

Το να έχετε τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης είναι πολύ σημαντικό, διότι αν έχετε ένα πρόγραμμα οδήγησης που είναι ξεπερασμένο, ολόκληρο το ηχοσύστημα ενδέχεται να μην λειτουργεί, συμπεριλαμβανομένου του μικροφώνου σας.

Μπορείτε να δείτε την κατάσταση του προγράμματος οδήγησης ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 • Μεταβείτε στο μενού Έναρξη, στο πλαίσιο αναζήτησης πληκτρολογήστε "Device Manager".
 • Από τη λίστα Διαχείριση συσκευών, κάντε κλικ στην επιλογή "Ελεγκτές βίντεο και παιχνιδιών ήχου"
 • Κάντε δεξί κλικ στα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης ήχου και επιλέξτε "Ιδιότητες"

Θα μπορείτε να δείτε εάν το πρόγραμμα οδήγησης σας είναι ενημερωμένο ή όχι. Εάν δεν είναι ενημερωμένο, θα πρέπει να το ενημερώσετε.

Μέθοδος 4: Ελέγξτε τη ρύθμιση ήχου

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το μικρόφωνό σας ενδέχεται να μην λειτουργεί είναι ότι τα επίπεδα του μικροφώνου έχουν ρυθμιστεί πολύ χαμηλά στις ρυθμίσεις ήχου.

 • Για να το διορθώσετε, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο ήχου στη γραμμή εργασιών και κάντε κλικ στο "Ήχος".
 • Στην καρτέλα Εγγραφή > Μικρόφωνο > Ιδιότητες.
 • Σύρετε τις δύο κλίμακες στις καρτέλες του επιπέδου στη δεξιά πλευρά για να αυξήσετε το επίπεδο του μικροφώνου και να τονώσετε.

Μέθοδος 5: Ορίστε ένα μικρόφωνο ως προεπιλεγμένη συσκευή

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου.

 • Κάντε κλικ στο Win + X
 • Επιλέξτε Πίνακας Ελέγχου> Ήχος
 • Μεταβείτε στην καρτέλα Εγγραφή> Μικρόφωνο
 • Επιλέξτε "Ορισμός προεπιλογής" -

Εάν οι μέθοδοι που αναφέρονται παραπάνω δεν διορθώσουν το μικρόφωνό σας στα Windows 10, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταφέρετε τον υπολογιστή σας σε έναν τεχνικό, όπως συζητήσαμε προηγουμένως.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found